Zdrowa żywność czyli jaka?

 

Jak jeść zdrowo ? – Podstawowe zasady

Jak jeść zdrowo ? – Podstawowe zasady

Jak żyć, jak gotować, aby nasze posiłki były rzeczywiście zdrowe? Z ekranów telewizorów, z reklam ulicznych, z różnorakich książek, czy też ulotek krzyczą do Nas eksperci zdrowego żywienia. Mówią Nam jakie produkty powinniśmy jeść, ile mają kalorii, witamin minerałów, jakie jest dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na te składniki. Przekonują jakie produkty jeść, aby zachować szczupłą sylwetkę , jak być FIT. To wszystko nie przeczę – jest ważne, ale wydaje mi się że kluczowymi pytaniem, jakie każdy z Nas powinien sobie zadać jest

Jaką żywność jemy?

• Czy spożywane przez Nas owoce i warzywa są ekologiczne, czy też są potraktowane niewiadomą ilością pestycydów?
Nawet najzdrowsze warzywo, owoc z największą ilością witamin, makro, mikroelementów nie będzie dobry dla naszego organizmu , jeśli wraz z nim dostarczymy dawkę trucizny.
• Czy bułki, które nasze dzieci jedzą na śniadanie są upieczone na drożdżach, zakwasie, czy też zrobione z gotowej mieszanki z niewiadomą ilością dodatków E i innych mało zdrowych dodatków.
Mniejszego znaczenie nabiera wtedy fakt, czy te bułki są razowe, czy też bardziej słodkie drożdżowe, a ważne jest czy zostały one zrobione z zdrowych, naturalnych składników, bez dodatków.

Jak jeść zdrowo? - podstawowe zasady
Wbrew pozorom są piekarnie , które pieką pieczywo na zakwasie, i prawdziwe drożdżowe bułki i ciasta, a nie używają gotowych mieszanek, przy czym na tym blogu będę Was motywować i zachęcać do przygotowania posiłków samodzielnie i do pieczenia swojego własnego chleba na zakwasie, a nie korzystanie z oferty marketów.
W dzisiejszych czasach wszech ogarniającej nas chemii, wpychającej się ze swymi „dobrodziejstwami” do każdego domu warto zapamiętać słowa Paracelsusa – szesnastowiecznego medyka, zwanego ojcem nowożytnej medycyny:

Dawka czyni truciznę

Co oznacza, że dana substancja która w małej ilości nie szkodzi, albo szkodzi mało, w dużej ilości może pozbawić Nas życia.

Co to oznacza?

Substancje, które są dodawane do żywności przetworzonej – mogą nam bardzo zaszkodzić i doprowadzić do groźnych chorób.

Do najbardziej przetworzonych produktów należą:
• Gotowe posiłki obiadowe
• Wyroby cukiernicze
• Mięsa i wędliny, a przede wszystkim konserwy
• Słodzone napoje
• Białe pieczywo

Jak jeść zdrowo? - podstawowe zasady

Jak wybierać produkty, aby były zdrowe?

• Czytaj etykiety!
Na którymś forum internetowym padło pytanie: Kobieta nowoczesna, czyli jaka? Wśród różnorakich określeń, padła taka wypowiedź: „Kobieta nowoczesna to taka , która czyta etykiety”. A więc kobitki : Czytajmy etykiety!

 

• Zwracaj uwagę na datę przydatności – Wybieraj najkrótszy! Krótki termin przydatności do spożycia, oznacza, że producent dodał mniej konserwantów, niż np. W przypadku produktu konkurencji.
• Im krótszy skład na opakowaniu tym lepiej. Na przykład taki zwykły jogurt – myśląc rozsądnie powinien się składać tylko z mleka i bakterii, ewentualnie owoce. Z tych również owoców powinien pochodzić kolor jogurtu, a nie z sztucznych barwników.

Drogie mamy – spójrzcie czasem na skład produktów mlecznych, które kupujecie swoim pociechom. Szczególnie małym dzieciom i mamom karmiącym polecam przepis na jogurt, który znalazł już miejsce moim blogu.
• Chodź na zakupy z listą- zakupy zrobisz szybciej i kupisz rzeczywiście to co chciałeś.
• Głód – to twój największy wróg – nie rób zakupów jak jesteś głodny ! Kupisz wtedy więcej niż potrzebujesz i skusisz się na niezdrowe przekąski.

 

Dbajmy o siebie, o nasze rodziny i nasze zdrowie

Pomyślicie pewnie – łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Odpowiem Wam, że macie rację, ale w trosce o swoje zdrowie i najbliższych warto przynajmniej zadbać o to na co mamy wpływ, czyli co jemy i czym sprzątamy nasz dom. O ekologicznych środkach czystości jest tutaj. Napiszę więcej, bo to dla mnie niekończąca się opowieść, a jej bohaterzy są poddawani kolejnym próbom i ulepszani.

Żywność ekologiczna, czyli jaka?

Jeśli posiadacie ogród czy działkę, gdzie można wyhodować własne ekologiczne warzywa i owoce bez chemii, to jest najlepsza możliwa sytuacja. Zdrową żywność można też kupić od okolicznych rolników i jest to również bardzo dobre rozwiązanie. Jednak większość naszego społeczeństwa nie jest w tak uprzywilejowanej sytuacji i może jedynie skorzystać z sklepów oferujących zdrową żywność.

 

 

Czym żywność ekologiczna różni się od  przetworzonej z marketów?

Jak jeść zdrowo? - podstawowe zasady

• warzywa i owoce Eko nie są skażone pestycydami
• uprawiane są na glebach nawożonych wyłącznie naturalnymi nawozami (obornik)
• zwierzęta są karmione naturalna paszą, bez dodatków takich jak antybiotyki, czy też hormony
• Zdrowa ekologiczna żywność nie może być poddawana żadnym modyfikacjom genetycznym

Jak jeść zdrowo? - podstawowe zasady

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: