PYSZNE PESTO – PIETRUSZKA ZAMIAST BAZYLII – SAMO ZDROWIE

Tym razem zamiast tradycyjnego pesto ze sklepu polecam takie, którego głównym składnikiem jest pietruszka.O,PESTZIELONA KREATYWNIE – EKOBLOG,EKO-BLOG ,ZDROWIE,NATURA ZDROWA KUCHNIA, NATURALNE KOSMETYKI, EKO-SPRZATANIE,SLOW LIFE

Pesto z pietruszki

Jakie składniki do pesto?

  • 2 duże pęczki pietruszki (po pokrojeniu wychodzi około 1,5 – 2 szklanej)
  • pół szklanki ziaren ( najlepiej słonecznika i dyni)
  • około pół szklanki orzechów włoskich
  • kawałek parmezanu (około 2cm x 2cm)
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Jak wykonać pesto pietruszkowe?

  1. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, a następnie siekamy.
  2. Jeśli pietruszka jest młoda, można nie oddzielać liści od łodyżek, tylko posiekać całość.
  3. Ząbki czosnku miażdżymy.
  4. Parmezan siekamy na mniejsze kawałki.
  5. Następnie posiekaną pietruszkę wsypujemy do blendera.
  6. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką masę.
  7. Dodajemy sok z cytryny i dalej miksujemy.
  8. Pestki i orzechy wsypujemy na suchą patelnie i podgrzewamy na małym ogniu.
  9. Pestki mieszamy i pilnujemy, aby się nie spaliły.
  10. Kiedy ziarna się zrumienią, przesypujemy je do miseczki.
  11. Teraz trzeba poczekać, aż ostygną.
  12. Ostudzone pestki dodajemy do reszty składników i blendujemy.
  13. Dodajemy resztę składników: czosnek, parmezan.
  14. Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy oliwę, lub wodę (wersja mniej kaloryczna) – choć osobiście uważam, że prawdziwe pesto to tylko takie z oliwą.
  15. Gdybyście jednak chcieli je troszkę odchudzić, można oliwę zastąpić jogurtem greckim.
  16. Na koniec pesto doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny.
  17. Pesto należy przechowywać w lodówce.
  18. Aby dłużej było pyszne i zdrowe wierzch należy polać oliwą, co je naturalnie zakonserwuje. Smacznego! 

Pesto jest rewelacyjne z makaronem i pomidorami!

PESTO, ZIELONA KREATYWNIE – EKOBLOG, EKO-BLOG ,ZDROWIE,NATURA ZDROWA KUCHNIA, NATURALNE KOSMETYKI, EKO-SPRZATANIE,SLOW LIFE

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: