Niebezpieczne DLA DZIECI barwniki w żywności

NIEBEZPIECZNE BARWNIKI W ŻYWNOŚCI

Czy twoje dziecko ma problemy z koncentracją?

Nie może usiedzieć w jednym miejscu?

Stało się bardziej gadatliwe?

Jeśli odpowiedziałeś na powyższe pytania, chociaż raz tak, to przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się co może być przyczyną takich zachowań dzieci.

Większość rodziców kupuje dzieciom soczki, jogurty, od czasu do czasu słodycze. Kupują, bo uważają że te produkty są zdrowe i przede wszystkim bezpieczne dla ich dzieci.

Okazuje się jednak, że tak nie jest. Mogą zawierać i w większości niestety zawierają niebezpieczne szczególnie dla dzieci sztuczne barwniki.

Według rozporządzenia Unii Europejskiej o dodatkach do żywności, jeżeli dany produkt zawiera barwnik z poniższej listy, to producent  ma obowiązek umieścić na etykiecie produktu informację o treści: „może wywierać szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

NIEBEZPIECZNE DLA DZIECI BARWNIKI W ŻYWNOŚCI

Jakich barwników dotyczy to rozporządzenie?

Lista poniżej:

6 niebezpiecznych dla dzieci barwników

  • żołcień chinolinowa E 104
  • żołcień pomarańczowa E 110
  • czerwień koszenilowa E 124
  • azorubina E 122
  • tartrazyna E 102
  • czerwień Alłura E 129

Gdzie występują niebezpieczne barwniki?

  • Napoje
  • Słodycze, szczególnie te najbardziej kolorowe: lizaki, żelki
  • Ciastka
  • Ciasta, szczególnie w proszku
  • Lody
  • Smakowe chrupki kukurydziane

NIEBEZPIECZNE DLA DZIECI BARWNIKI W ŻYWNOŚCI

Może się okazać że zachowanie naszego dziecka, w dużej mierze wynikają z spożywania produktów zawierających powyższe substancje. Dlatego namawiam:

Czytajmy etykiety!

UWAGA! – Dopuszczalne dzienne spożycie danego dodatku

Magiczne słowa – dopuszczalne dzienne spożycie, które mają zamknąć usta każdemu, kto wie o szkodliwości danej substancji. I wszystko jest niby w najlepszym porządku, tylko że zapominamy o ważnych aspektach tej sprawy. Warto zadać sobie te pytania:

  1. Po co jeść produkt zawierający daną substancję, jeśli z góry wiadomo, że zdrowia to nam ona nie doda?

Lepiej zastąpić ją produktem naturalnym, najlepiej zrobionym w domu. Idealnym wprost rozwiązaniem jest gotowanie razem z dzieckiem, dzięki czemu możemy mu już w bardzo młodym wieku wpoić właściwe wzorce żywieniowe. Poza tym jest to dla dziecka ogromna frajda i radość, że może „prawie samo”, ale oczywiście pod kontrolą rodzica pomóc przygotować jakiś posiłek, czy też zrobić ciasteczka.

NIEBEZPIECZNE DLA DZIECI BARWNIKI W ŻYWNOŚCI

  1. Drugie pytanie jest zdecydowanie ważniejsze: A co się stanie jeśli zjem 2, 3 czy 10 produktów zawierających daną substancję?

Pamiętajmy, że DOPUSZCZALNE DZIENNE SPOŻYCIE DANEGO DODATKU JEST OKREŚLONE DLA OPAKOWANIA DANEGO PRODUKTU

 

Odpowiedź jest prosta:

Jeśli zjem to przekroczę dopuszczalny dzienny limit spożycia i po prostu mi to zaszkodzi.

Co zrobić jeśli nie chcę żeby mi to zaszkodziło i nie chcę tego limitu przekroczyć?

Wychodzi na to że mam biegać z kalkulatorem po markecie i liczyć te limity, co biorąc pod uwagę już nawet nie totalny brak czasu naszego społeczeństwa i zakupy w pośpiechu, ale mnogość różnych substancji w ogromnej liczbie produktów, jest po prostu nie do opanowania.

Co zrobić, aby pozbyć się szkodliwych barwników z naszej diety?

Prosty! Trzeba kupować żywność nieprzetworzoną, najlepiej ekologiczną nie zawierającą żadnych dodatków, albo zawierającą ich śladowe ilości . Natomiast jej ulepszaniem (gotowaniem, pieczeniem,duszeniem) zająć się na własną rękę w domu. O ile nie jest łatwo, aby kogoś do tego przekonać, to jeśli ktoś się już za to zabierze, to okazuje się, że wymaga to jednak mniej czasu niż sobie wyobrażał. A korzyści płynące z tego ogromne, nie tylko zdrowotne, ale i smakowe… bo kto lepiej niż my sami  wie, co nam smakuje i jak doprawić ulubioną potrawę?

Przecież nasze babcie nie używały żadnych sztucznych dodatków, a ich potrawy smakowały znakomicie! Czas sięgnąć do ich mądrości, nie iść na łatwiznę kupując gotową, ale przetworzoną niezdrową żywność, którą wystarczy tylko wrzucić na kilka chwil do mikrofali, lub piekarnika u jest gotowa do spożycia. Fakt – to oszczędza zdecydowanie nasz czas, ale ma fatalny wpływ na nasze zdrowie, przy czym trzeba zaznaczyć, że istnieje całe mnóstwo potraw, które przygotowuje się naprawdę ekspresowo z naturalnych produktów.

Osobiście zachęcam do opcji numer dwa, czyli zdrowej kuchni, ale każdy z Nas ma wybór …..

Co Ty wybierasz?

NIEBEZPIECZNE DLA DZIECI BARWNIKI W ŻYWNOŚCI

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: