Mini detoks dla zdrowia – sok marchwiowo-jabłkowy

MINI-DETOKS SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWYŚwięta, Święta i po Świętach…. Spotkania rodzinne, znajomi, dobra polska kuchnia, pyszne jedzenie…

Pomimo, iż staram się zdrowo odżywiać, to w czasie Świąt nie zawsze mi to wychodzi… Dlatego zaraz po zaczynam od szklanki pysznego soku marchewko-jabłkowego z nutką imbiru. Jeśli nie lubicie tej przyprawy, zróbcie sok bez jego dodatku.

SOK ŁYK ZDROWIA

Składniki:

Wykonanie:

Jeśli chodzi o proporcje, to tyle samo marchewki co jabłka, ale można zmieniać ilość poszczególnych składników, w zależności od tego czy ktoś lubi bardziej kwaśny czy też słodszy sok.

Mini detoks dla zdrowia – sok marchwiowo-jabłkowy

Osobiście piję taki sok codziennie rano przed śniadaniem, zamiast czarnej kawy, szczególnie pilnując się po takich uroczystościach, na których stół jest suto zastawiony niezbyt zdrowymi, aczkolwiek pysznymi daniami.

Natomiast Wam polecam zrobić sobie przynajmniej 3 dni takiego mini detoksu, zobaczycie czy Wam to odpowiada czy nie, czy są efekty w postaci choćby lepszego samopoczucia.

Dlaczego sok?

Soki są dla naszego organizmu zastrzykiem witamin, ale trzeba pamiętać, aby pić go zaraz po przyrządzeniu, taki jest najzdrowszy. Dlatego zamiast biec do sklepu, warto samemu poświęcić kilka chwil na zrobienie własnego soku 100%, gdzie możemy dodawać swoje ulubione owoce i poszukiwać swojego ulubionego smaku. Jest jeszcze jedna rzecz, która powinna Nas do tego zachęcić i zmotywować.  Jeśli jemy odpowiednia ilość warzyw i owoców każdego dnia, nie są nam potrzebne żadne tabletki z witaminami, bo organizm pobiera je z naszego pożywienia i jest to o wiele zdrowsza alternatywa.

 

Dlaczego marchewka?

MINI-DETOKS SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY

  1. Poprawia wzrok

Marchewka zawiera dużą ilość witaminy A, dzięki czemu wpływa na poprawienie naszego wzroku. Szczególnie polecana jest osobom starszym.

  1. Odmładza

Dzięki zawartości beta karotenu nasza skóra nabiera pięknego koloru, a poza tym staje się napięta i gładka, a Nam ubędzie kilka lat. Marchewka zmniejsza również stany zapalne skóry i zaczerwienienia, dlatego zdecydowanie można ja polecić również nastolatkom, jako pomoc przy ich ciągłych problemach z trądzikiem.

  1. Wspomaga odchudzanie

Marchewka ma w swoim składzie aż 90 procent wody i tylko  około 7% węglowodanów i  1% białek. 100 gram marchewki to tylko 36 kcal, jest więc produktem, który skutecznie pomoże nam zrzucić kilka kilo. Poza tym marchewka zawiera również błonnik, który powoduje, że po jedzeniu dłużej odczuwamy uczucie sytości, a rezultacie dłużej nie odczuwamy głodu. Błonnik pokarmowy ułatwia również usuwanie z naszego organizmu toksyn.

 

Dlaczego jabłko?

MINI-DETOKS SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY

Stare angielskie przysłowie mówi:”An apple a day keeps the doctor away”- Jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko.

  1. Zawiera duże ilości witaminy C

Największe zasoby witaminy C znajdują się tuż pod skórką, dlatego warto jeść jabłka nieobierana.

Witamina C pomoże w przeziębieniu i infekcjach, gdyż wzmacnia nasz układ odpornościowy.

  1. Oczyszcza z toksyn

Same jabłka, a szczególnie ich skórka zawiera duże ilości pektyn, które niszczą toksyny i usuwają z naszego organizmu szkodliwe substancje. Pomagają w jego ochronie, gdyż odbudowują naturalną florę bakteryjną, której odpowiada za ten proces..

  1. Zapobiega zaparciom

Jabłka zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który reguluje proces trawienia i przyspiesza metabolizm.

  1. Pomaga w odchudzaniu

Mini detoks dla zdrowia – sok marchwiowo-jabłkowy
Jabłka są niskokaloryczne – 100g to tylko 57 kcal. Na długo zaspokajają głód, są sycące, gdyż zawierają w swoim składzie błonnik, który stabilizuje poziom glukozy we krwi. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po ten owoc, niż po słodki batonik, po którym w krótkim czasie znowu będziemy głodni.

  1. Zapobiega zawałom

Dzięki dużej zawartości pektyn i błonnika hamują wchłanianie złego cholesterolu.

To tylko najważniejsze atuty jabłka i marchewki, które w duecie potrafią wpłynąć na nasze zdrowie ze zdwojoną siłą.

Marchewka i jabłka same w sobie są słodkie, ale wiem że niektórzy próbują taki sok dosładzać cukrem.

Nie polecam!

Jeśli chcecie, aby wasz sok był trochę mniej kwaskowy , dodajcie łyżeczkę miodu. Natomiast dodatek imbiru sprawia, że sok ma po prostu cudną nutę smakową. W takiej formie trafia na mój stół „od święta”, kiedy mam ogromną chęć na coś słodkiego.

Na zdrowie!

MINI-DETOKS SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY

 

 

 

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: