Jak zrobić domowy jogurt naturalny?

JAK ZROBIĆ DOMOWY JOGURT NATURALNYDomowy jogurt gości w moim domu od lat i jest po prostu uwielbiany przez całą moja rodzinę. Dodaję go do zup, sosów, przygotowuję na jego podstawie pyszne dipy, jak również mufiny i ciasto jogurtowe. Jest zdecydowanie lepszy od jego komercyjnych odpowiedników ze sklepu, a przede wszystkim jak to mówią: ”Wiesz co jesz”. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Czego potrzebujemy?

Składniki:

1 litr mleka ( tylko nie UHT) pasteryzowane lub homogenizowane

250 ml jogurtu naturalnego bez żadnych dodatków , czyli mleko i żywe kultury bakterii

Co powinnaś wiedzieć zanim zaczniesz

Mleko powinno być tłuste, najlepiej 3,2%. Jeśli jesteś szczęściarą i masz dostęp do mleka „prosto od krowy” to warto poczekać, aż na mleku zbierze się śmietana i ja zebrać- niech posłuży do kawy. Dopiero takie lekko odchudzone mleko wykorzystaj do zrobienia jogurtu – nie martw się będzie ono i tak wystarczająco tłuste. Do zrobienia jogurtu nie powinno się używać mleka UHT.

Sposób wykonania:

  1. W zależności od tego jaki mamy rodzaj mleka:
  • Mleko prosto od krowy trzeba przegotować i ostudzić do temperatury około 45 stopni
  • Mleko pasteryzowane lub homogenizowane wystarczy tylko podgrzać do temperatury około 45 stopni – nie trzeba już gotować
  1. Do mleka dodać jogurt i wymieszać bardzo dokładnie
  2. Mleko wraz z jogurtem trzeba teraz umieścić w ciepłym miejscu. Ponieważ jestem fanką szklanych naczyń, bo uważam że są najzdrowsze, więc namawiam do przelania jogurtu do takiego właśnie pojemnika. Może to szklana miska, a równie dobrze po prostu butelka. Miskę należy przykryć ( dość szczelnie), a butelkę zakręcić. Osobiście owijam pojemnik ręcznikiem, a następnie kocem i kładę pod ciepłą kołdrę.
  3. Czas potrzebny na uzyskanie jogurtu z mleka wynosi przynajmniej 5-10 godzin. Moja już wypróbowany sposób jest taki że robię jogurt późnym popołudniem, a zaglądam do niego dopiero rano.
  4. Zrobione ! Teraz pozostaje Nam poczekać te kilka godzin i cieszyć się naszym domowym jogurtem.
  5. Dla wielbicieli jedwabistej konsystencji jogurtu polecam prosty sposób – po prostu go zmiksujcie.
  6. Jeśli chcecie uzyskać bardzo gęsty jogurt, trzeba pozbyć się nadmiaru serwatki. Wystarczy go lekko odcedzić na bardzo gęstym sitku lub też sposobem mojej babci poprzez gazę. Gazę kładziemy na garnku i zawiązujemy dookoła kawałek sznurka czy tasiemki i przecedzamy jogurt.

 

PRAWDZIWY JOGURT Z KAWAŁKAMI ŚWIEŻYCH OWOCÓW I DODATKIEM MUSLI

  • 250ml naszego domowego jogurtu
  • Pół brzoskwini
  • kilka truskawek
  • łyżka musli

Jogurt wlewamy do pucharka lub miseczki, dodajemy pokrojoną w kawałki brzoskiwnię i truskawki, oraz ozdabiamy łyżką musli.

Przepis na moje „domowe” musli już wkrótce.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis polub  i udostępnij go znajomym!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: