IMBIR – HERBATKA NA PRZEZIĘBIENIE

IMBIR, HERBATA Z IMBIREM,ZIELONA KREATYWNIE – EKOBLOG,EKO-BLOG ,ZDROWIE,NATURA ZDROWA KUCHNIA,NATURALNE PRODUKTY, NATURALNE KOSMETYKI, EKO-SPRZATANIE,SLOW LIFE
Na przeziębienie proponuję  herbatkę rozgrzewającą, której głównym składnikiem jest imbir.

Właściwości lecznicze imbiru

  • doskonałe lekarstwo na przeziębienie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zmniejsza częstotliwość migren
  • łagodzi mdłości
  • pomaga metabolizm czyli wspomaga odchudzanie – dobra wiadomość dla wszystkich kobiet dbających o linię
  • poprawia koncentrację, a więc warto go spożywać w czasie intensywnego wysiłku umysłowego, np przed egzaminami, w czasie sesji.

Imbir  w sklepie

Imbir w sklepach występuje w czterech formach:

  • mielony
  • surowy
  • marynowany
  • kandyzowany

Dwie pierwsze znajdziecie w każdym sklepie, trzeba jednak pamiętać, że imbir świeży w smaku różni się od mielonego. Dlatego kiedy zabraknie Wam w kuchni świeżego nie polecałabym stosować jako zamiennika surowego, bo może się okazać, że dana potrawa smakuje zupełnie inaczej niż tego oczekiwaliście.

Co do dwóch pozostałych form, znajdziecie je tylko w sklepach zdrową żywnością. Smaki również mają zupełnie inne niż imbir surowy, ale zachęcam do spróbowania – być może akurat taki smak będzie dla Was najlepszy. Ja osobiście pomimo wszystko zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiam tę przyprawę w formie surowej, gdyż jest nieprzetworzona i ma najwięcej zdrowotnych i leczniczych właściwości.

IMBIR, HERBATA Z IMBIREM,ZIELONA KREATYWNIE – EKOBLOG,EKO-BLOG ,ZDROWIE,NATURA ZDROWA KUCHNIA,NATURALNE PRODUKTY, NATURALNE KOSMETYKI, EKO-SPRZATANIE,SLOW LIFE

Rozgrzewająca herbata z miodem i imbirem na przeziębienie

według Zielonej Kreatywnie

Składniki:

  • niewielki kawałek świeżego imbiru 3-4cm

  • około 250-300 ml wrzątku

  • łyżka miodu

  • sok z cytryny

  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • Imbir obieramy i kroimy na plasterki

  • Wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem

  • Parzymy pod przykryciem około 3 minut

  • Dodajemy sok z cytryny

  • Dodajemy szczyptę cynamonu

  • Jak nasza herbata osiągnie temperaturę około 60 stopni, dodajemy miód, gdyż w  wyższej temperaturze straciłby swoje właściwości lecznicze i zdrowotne

    IMBIR, HERBATA Z IMBIREM,ZIELONA KREATYWNIE – EKOBLOG,EKO-BLOG ,ZDROWIE,NATURA ZDROWA KUCHNIA,NATURALNE PRODUKTY, NATURALNE KOSMETYKI, EKO-SPRZATANIE,SLOW LIFE

Na zdrowie!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i myślisz że ta wiedza byłaby przydatna również dla twoich znajomych, polub i udostępnij go!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: